Peter Koelewijn Official website


Nieuwsarchief
<< Terug naar homepage


December 2010TROS Kompas Oeuvre Award

Een gelukkig man

16 december 2010 kreeg Peter Koelewijn tijdens een TV uitzending de eerste TROS Kompas Oeuvre Award uit handen van zijn vriend Helmut Lotti.
Deze onderscheiding kreeg de artiest/zanger/componist voor zijn grote betekenis voor de Nederlandse muziekindustrie en vooral voor de immense waarde die hij al vijftig jaar heeft (gehad) bij de opbouw van vele carrières van artiesten in binnen en buitenland.
Peter voelde zich ongelooflijk vereerd met deze prijs, vooral, zoals hij het zelf zei, hij een heel rijtje collegae wist die dit eerbetoon ook zouden hebben verdiend. Hij toonde zich dan ook dankbaar naar TROS mensen als Kompas hoofdredacteur Edger Hamer en Bruno de Vos.
De onderscheiding, een in brons gegoten gitaar, werd ontworpen door TROS medewerkster Marga Tupang en gemaakt door Jaap Paasman, o.a. bekend door zijn unieke beeldjes van uilen. Op het koperen plaatje op de onderscheiding staat: Tros Kompas Oeuvre Award.

Ga naar Awards >

Nieuwe single “Ik heb je nog voor geen minuut gemist”

Een gelukkig man

"Ik heb je nog voor geen minuut gemist" is de derde promo single van het album “Een gelukkig man”.

Videoclip "Ik heb je nog voor geen minuut gemist"


Dit is de derde single, getrokken van de CD “Een gelukkig man”.

Het filmpje werd in december 2010 opgenomen in het Schaffelaar Theater in Barneveld. Cameraman was Mario Veltman en de regie was in handen van Mario Veltman en Frans Meijer, directeur van het theater én drummer van de band van Peter Koelewijn.

Overigens deden alle leden van de band mee aan de opname:
Ad Damen (gitaar)
Hans Hollestelle (gitaar)
Nol Passon (bas)
René den Otter (keyboards)

Peter Koelewijn vroeg Désirée Nillesen van de gelijknamige balletschool in Barneveld en haar man Twan om te figureren.

Bots

Bots, CD


Rond 2005 besloten Hans Sanders en Bots om weer het één en ander te gaan doen. Terwijl men aan de slag ging met het maken van basisbanden van wat uiteindelijk deze CD zou gaan worden, werd Hans ziek. Toen hij hoorde dat hij niet meer beter zou worden, wijzigde hij en het team de plannen: er zou een laatste “Botsmonument” komen in de vorm van een CD en een boek. Vrij snel werd duidelijk dat de voorman van de band, na vijf liedjes gezongen te hebben, de rest zelf niet meer vocaal zou kunnen invullen. Het idee kwam toen op om het album af te maken met gast artiesten en dan wel die collegae, die bij Bots pasten.

De eerste die werd gevraagd was Peter Koelewijn, de producer van de eerse vier Bots LP’s. Peter wilde graag meedoen en het liedje wist hij óók al: “De man”. In 2009 zong hij de song in in de Fendal Sound studio’s in Loenen aan de Vecht. Het is een opmerkelijk album geworden met medewerking van Guus Meeuwis (Zeven dagen lang), Huub van der Lubbe (Menens), Freek de Jonge (Paradijs), Gerard van Maasakkers ( De bevalling), JW Roy (Ons moeder), Maarten van Roozendaal (Kreupel), Rik Polman (Popmuzikant), Thé Lau (Dokter), Lenny Kuhr (Wie zwijgt stemt toe) en nog zes tracks van Hans Sanders, waaronder Lied van de werkende jeugd en het Duitse Das weiche Wasser.
De plaat werd geproduceerd door Kees Buenen (ook lid van Bots), Mark Derksen en Roland Boltz en werd uitgebracht op het label van platenbaas Hans Kusters, oude vriend van Koelewijn (zie ook Jansen, Bart). Het boek met dezelfde titel als de CD werd tegelijkertijd uitgebracht in combinatie met de CD.

Hans Sanders stierf op 3 november 2007. Een in Nederland ondergewaardeerde popmuzikant en componist/tekstdichter. Wrang is het te weten dat in Duitsland zijn talenten veel hoger werden ingeschat. Zijn grote betekenis voor de Nederlandse popmuziek is juist te horen op deze CD.

Ga naar Bots >
November 2010Kom van dat dak af (Boek + CD) 2010

Kom van dat dak af boek + CD / cover


Een boek met cd over de geschiedenis van de eerste Nederlandstalige rock-‘n-roll hit.

Dit jaar is het 50 jaar geleden dat Kom van dat dak af Nederland veroverde en dat Peter Koelewijn in december 70 jaar wordt. Dit alles wordt gevierd met een prachtig boek en cd over de geschiedenis van een legende, de rocker die een onuitwisbare indruk achterlaat op de Nederlandse popmuziek.

Auteur Constant Meijers neemt u mee terug in de tijd. Naar de jaren ’60, het tijdperk van de rock-‘n-roll, en naar de tijd waarin Peter Koelewijn de eerste Nederlandstalige rock-‘n-roll hit uitbracht: Kom van dat dak af.Koelewijn wist zich met succes te onderscheiden van de eerdere Nederlandse rockers. Hij schreef zijn eigen liedjes en deed geen enkele moeite om zijn Brabantse tongval te onderdrukken, in die tijd iets ongehoords; in omroepland hoorde men Algemeen Beschaafd Nederlands te spreken en te zingen!

Constant Meijers vertelt het verhaal van the making of Kom van dat dak af met vele persoonlijke anekdotes. Het beschrijft de waarde van deze hit voor de Nederlandse popgeschiedenis.Op de cd staan verschillende versies van Kom van dat dak af èn al het vroege werk van Peter en zijn Rockets zoals Marijke, Speel die dans, Veertig rovers en anderen.

‘Hij deed wat hij wilde en wat hij wilde bedacht hij zelf’
Constant Meijers

• Boek met cd
• Prijs: € 19,95
• Verschijningsdatum: november 2010
• ISBN: 9789047609360

Te bestellen bij www.bol.com of in de winkel.

Lees verder >
Oktober 2010Discografie aanvulling:
September 201050 jaar Peter Koelewijn op RTV Utrecht

In november 2009 was het precies vijftig jaar geleden dat de in Eindhoven geboren zanger Peter Koelewijn het nummer ‘Kom van dat dak af’ opnam met zijn Rockets. Het nummer werd in 1960 een grote hit en betekende ‘t begin van een indrukwekkende muzikale carrière. RTV Utrecht brengt daarom vanaf 4 september de documentaire “Een gelukkig man” over de imposante vijftigjarige loopbaan van Peter Koelewijn als zanger, tekstschrijver en producer.

In “Een gelukkig man” interviews met de zanger zelf en met mensen voor wie hij iets betekend heeft, onder wie Helmut Lotti, Bonnie St. Claire en Marga Bult. Maar ook mensen die op andere manieren met hem te maken hebben gehad, zoals ex-Rocket Harry van Hoof en radiopresentator Frits Spits. De interviews worden afgewisseld met foto’s, archiefbeelden en reportages op plekken in Eindhoven die voor hem belangrijk zijn geweest.

Peter Koelewijn is nog steeds springlevend: hij treedt nog altijd veel op en in november verscheen zijn nieuwste cd: “Een gelukkig man”.

“Een gelukkig man” over 50 jaar Peter Koelewijn wordt vanaf 4 september uitgezonden bij RTV Utrecht.Juli 2010

Kom van dat dak af: het echte verhaal over het ontstaan.

Reconstructie door Jan Roeleven voor de NPS, uitgezonden op 31-12-2009 in Top 2000 a GoGo. Met de originele Peter & zijn Rockets: Peter Koelewijn, Harry van Hoof, Charles Jansen; Claus Buchholz, Peter v.d. Voort, Arnold Bagen én ontdekker Toon Wagemans.Maart 2010
Partituren aanvulling:

Mijn Hart wil niet meer met mij praten
• Bas
• Drums
• Gitaar
• Keyboards
Vlij je hart dicht tegen mijn hart
• Bas
• Drums
• Gitaar
• Keyboards


Respect LIVE @ Evers Staat Op
December 2009
50 jaar Peter Koelewijn op Omroep Brabant TV

In november 2009 was het precies vijftig jaar geleden dat de in Eindhoven geboren zanger Peter Koelewijn het nummer ‘Kom van dat dak af’ opnam met zijn Rockets. Het nummer werd in 1960 een grote hit en betekende ‘t begin van een indrukwekkende muzikale carrière. Omroep Brabant TV brengt daarom vanaf 10 januari vier zondagen lang de documentaire “Een gelukkig man” over de imposante vijftigjarige loopbaan van Peter Koelewijn als zanger, tekstschrijver en producer.

In “Een gelukkig man” interviews met de zanger zelf en met mensen voor wie hij iets betekend heeft, onder wie Helmut Lotti, Bonnie St. Claire en Marga Bult. Maar ook mensen die op andere manieren met hem te maken hebben gehad, zoals ex-Rocket Harry van Hoof en radiopresentator Frits Spits. De interviews worden afgewisseld met foto’s, archiefbeelden en reportages op plekken in Eindhoven die voor hem belangrijk zijn geweest.

Peter Koelewijn is nog steeds springlevend: hij treedt nog altijd veel op en in november verscheen zijn nieuwste cd: “Een gelukkig man”.

“Een gelukkig man” over 50 jaar Peter Koelewijn wordt vanaf zondag 10 januari vier weken lang uitgezonden vanaf 18:45 uur.
Biografie aanvulling:

Partituren aanvulling:

Alles wat van waarde is, is weerloos
• Bas
• Drums
• Gitaar
• Keyboards
Ik heb je nog voor geen minuut gemist
• Bas
• Drums
• Gitaar
• Keyboards
Media aanvulling:

Topprestatie Peter Koelewijn
geplaatst in Krant met een mening, 2009
'Dit wil ik nog even kwijt'
geplaatst in BN DeStem, 6 november 2009
Persmateriaal aanvulling:

Februari 2009
Nieuwe CD van Peter Koelewijn “Een gelukkig man”

Een gelukkig man

CWM 090001

1. Een gelukkig man
2. Alles wat van waarde is, is weerloos
3. Ik heb je nog voor geen minuut gemist
4. Ik kan niet dansen
5. Mijn hart wil niet meer met mij praten
6. Morgen is nog zo onzeker
7. St. Maarten
8. Zo bang om te vliegen
9. Respect
10. Vlij je hart dicht tegen mijn hart
11. Jij is mijn lief
12. Iets ten westen van de zon (voor Olivia en Michelle)
13. Hou me heel stevig vast

Na 25 jaar (!) bracht Peter Koelewijn op z’n achtenzestigste in november 2009 weer een CD, gemaakt met uitsluitend nieuw materiaal, op de markt. Op deze plaat, “Een gelukkig man”, staan 13 gloednieuwe liedjes van ongekend goede kwaliteit.
Natuurlijk verschenen er de jaren daarvóór wel Koelewijn-CD’s maar dat waren producten met een paar nieuwe liedjes, aangevuld met oude hits.
Volgens insiders wist hij zijn meesterwerk uit 1977 de LP “Het beste in mij is niet goed genoeg voor jou”, met daarop “KL 204 (als ik God was)” en “Je wordt ouder papa” te overtreffen.
De zanger/componist/tekstdichter heeft ruim anderhalf jaar gedaan over zijn nieuwste hoogstandje en zoals hij zelf zei, hij is terug gegaan naar de basis: muziek met een band met gitaren, bas, drums, piano, orgel en hier en daar een sax- of vioolsolo. Geen groot orkest, geen bombast, alleen het herkenbare geluid van Koelewijn met een band als omlijsting van prachtige liedjes met verhalende,ontroerende, nostalgische en soms schokkende teksten. Meestal verpakt in een stevig ritme, want Peter Koelewijn zal zijn roots nooit verloochenen.

Radiomakers, die al wat liedjes van het album gehoord hadden, waren laaiend enthousiast, zo ook Frits Spits (zie artikel) die sprak over een “topprestatie” en “het is meer dan een album, het is een document waarop Peter Koelewijn heeft samengebracht wat hij al die jaren maatschappelijk en muzikaal van belang vindt”.
Kortom, Koelewijn kwam met “Een gelukkig man” weer terug in het rijtje van vooraanstaande Nederlandstalige popartiesten als Boudewijn de Groot, Blof en De Dijk. En dat op zich kan al een topprestatie genoemd worden van iemand van achtenzestig “wiens stem en fysiek nog geen enkele vorm van slijtage vertoont”, zoals een krant schreef.
Peter Koelewijn heeft bijna anderhalf jaar aan “een gelukkig man” gewerkt.
Lees verder >

Ook verkrijgbaar via online verkoopkanalen:
iTunes
Nokia Music store
Zazell

Respect

Respect

“Respect” is de tweede promo single van het album “Een gelukkig man”.


Media aanvulling:

Partituren aanvulling:

Mijn Hart wil niet meer met mij praten
• Bas
• Drums
• Gitaar
• Keyboards
Vlij je hart dicht tegen mijn hart
• Bas
• Drums
• Gitaar
• Keyboards
December 2008
Erelid PALMBegin december 2008 werd Peter Koelewijn, tijdens een etentje met het bestuur, benoemd tot Erelid van de vereniging PALM (Professionele Auteurs Lichte Muziek). Dit “Wegens zijn grote betekenis voor de Nederlandse lichte muziek en zijn niet aflatende inzet voor de belangen van Nederlandse auteurs in de besturen van STEMRA, CONAMUS en de vereniging PALM”.
Awards aanvulling:

Oktober 2008
Nieuwe single:
Het zit er niet in dat ik oud word
In 1991 nam producer Peter Koelewijn met de groep Pater Moeskroen het album “Pater Moeskroen aan de macht” op. Daarvandaan kwamen twee grote hits: “Roodkapje” en “Hela Hola”. Na die succesperiode ging Peter niet door met de band maar hij hield wel altijd conact. Zeventien jaar later kwamen de jongens van de, inmiddels op diverse plaatsen gewijzigde, band op het idee om een muziektheatervoorstelling in elkaar te draaien, gebaseerd op de muziek en het leven van de artiest, liedjesschrijver en producer Peter Koelewijn. Die toonde zich zeer vereerd en toen de band vroeg of hij eventueel met hen een single wilde opnemen die gebruik zou kunnen worden voor extra promotie, aarzelde hun eerste producer geen moment. Hij schreef daarvoor het komische “Het zit er niet in dat ik oud word” en nam het liedje met Pater Moeskroen op in juli 2008 in de Fendal Sound Studio’s in Loenen a/d Vecht. Desgevraagd wierp Koelewijn zich tevens op als assistent producer bij de opnamen van de nieuwe CD, met louter werk van de hand van Peter. Op 28 oktober 2008 was de premiëre van de theatertoer in het Parktheater in Eindhoven. Op “Het zit er niet in dat ik oud word” speelden en zongen de Pater Moeskroen leden Thomas Gerritsen, Adje Grooten, Vincent van Lent, Martien van Oostrom, Marcel Sophie en Bart Swerts. De B kant, “Het Einde”, is een liedje van Bart Swerts. Met die opname had Peter Koelewijn geen bemoeienis.
December 2007
Nieuwe single: Mamma (Elisabeth)Tweede single van het album “Mijn mooiste liedjes”."Ik heb altijd een sterke band gehad met mijn moeder, Elisabeth. Toen zij de tachtig naderde, raakte zij steeds meer in zichzelf gekeerd en als ik bij haar op bezoek ging (zij woonde bij m’n zus Josephine en neef Roberto), bleef ze soms al die tijd voor zich uitkijken, zonder iets te zeggen. Af en toe reageerde zij wel op dingen die ik zei maar voor de rest leefde zij in haar eigen wereld. Zoals zo vaak bij mensen die over de tachtig geworden zijn. In die tijd schreef ik dit liedje voor mijn moeder. Toen zij een paar jaar geleden overleed, nam ik mij voor om “Mamma” eens op de plaat te zetten. Ik nam het op in de Fendal Sound Studio met arrangeur Hans Hollestelle."Peter Koelewijn bracht de single in eigen beheer uit bij de platenmaatschappij van zijn vriend Rob Peters.

De single is legaal te downloaden via:
iTunes | Zazell | 538downloads | Planet-music | Qmusic | Megamedia | msn | tiscali | mtv
April 2007
Peter Koelewijn kreeg Radio 2 Zendtijd PrijsPeter Koelewijn heeft op zondag 18 maart tijdens een imposant gala in een uitverkocht Carré in Amsterdam de prestigieuze Radio 2 Zendtijd Prijs, geinitieerd door Radio 2 en Buma Cultuur, overhandigd gekregen door radio presentator Frits Spits. De prijs wordt jaarlijks toegekend door Radio 2 en Buma Cultuur aan een uitvoerende artiest die van blijvende betekenis is voor de Nederlandse radio. Het was de tiende keer dat de prijs werd uitgereikt en eerder werden o.a. Boudewijn de Groot, Herman van Veen, Ramses Shaffy, Willeke Alberti en Marco Borsato geëerd voor hun oeuvre. De Radio 2 Zendtijd Prijs bestaat, naast een ederbetoon van collega-artiesten, uit een bronzen beeld, gemaakt door kunstenaar Evert de Hartog (zie awards).
 
Begeleid door het Metropole Orkest  zongen diverse artiesten een liedje van Peter. De band Van Dik Hout bracht “Je wordt ouder pappa” , Anita Meyer zong een prachtige versie van “De sprong in het duister”, Joep Koelewijn, de zoon van Peter, gaf een spetterende uitvoering van “De Wolf”, zangeres Des’ray overtrof zichzelf in “Ik wil niet in de weg staan” (I won’t stand between them), good old Bennie Jolink van Normaal gaf een Achterhoekse versie van “Mij oh mij”, dochter Kim Koelewijn ontroerde met “Ik kan je missen”, Bastiaan Ragas overtuigde bijzonder met "KL 204 (als ik God was)", de grote Helmut Lotti bracht "Marijke" én een geweldig mooie interpretatie van “Alleen” en tenslotte deden Golden Earring zanger/gitarist George Kooymans en Boudewijn de Groot Carré schudden met hun daverende “Kom van dat dak dak af”, aan het eind bijgestaan door Peter Koelewijn zelf. Deze laatste sloot het gala af met zijn prachtige “Pachelbel’s muziek”. Presentator Sjors Fröhlich praatte het geheel zeer professioneel aan elkaar.
 
Frits Spits vertelde de zaal dat hij Koelewijn al heel wat jaren volgde en hem zeer bewonderde voor wat hij voor de muziek in Nederland heeft betekend. Hij reikte de zanger/producer de Radio 2 Zendtijd Prijs uit.
 
Na het Gala volgde een uitgebreide party. Daar kreeg Peter Koelewijn uit handen van Kees Stoering, directeur van Radio 2 en Ron Stoeltie, programma coördinator  Radio 2, een prachtig tableau (zie fotoalbum).
Fotoalbum aanvulling:

Awards aanvulling:

Discografie aanvulling:

Partituren aanvulling:

Persmateriaal aanvulling:

Maart 2007
Mijn mooiste liedjesToen Peter Koelewijn eind 2006 te horen kreeg dat hij op 18 maart 2007 de prestigieuze Radio 2 Zendtijdprijs zou krijgen, besloot hij tegen die tijd een CD te laten verschijnen. De tijd was te kort om twaalf of dertien nieuwe liedjes te schrijven en op te nemen. Maar hij had nog een paar tracks klaar liggen (“Pachelbel’s muziek”, “Zij is een wonder” en “Ik droom mezelf bij jou”) , die hij een paar jaar daarvóór had opgenomen. lees verder>>
Persmateriaal aanvulling:

Partituren aanvulling:

November 2006
Peter Koelewijn krijgt de Radio 2 Zendtijd prijs

Peter Koelewijn krijgt de Radio 2 Zendtijd Prijs 2007 voor zijn rol in de Nederlandse muziek. Dat maakte Frits Spits bekend in zijn programma 'Tijd voor Twee'. De prijs zal worden uitgereikt tijdens het Radio 2 Gala op 18 maart 2007.

De Radio 2 Zendtijd Prijs wordt jaarlijks toegekend door Radio 2 en BUMA Cultuur aan een uitvoerende artiest die van blijvende betekenis is voor de Nederlandse radio. Het is de achtste keer dat de prijs wordt uitgereikt. Eerder werden Boudewijn de Groot, Rob de Nijs, Herman van Veen, Ramses Shaffy, Frank Boeijen, Willeke Alberti en Marco Borsato geëerd voor hun oeuvre. De Radio 2 Zendtijd Prijs bestaat, naast een eerbetoon van collega-artiesten, uit een bronzen beeld gemaakt door kunstenaar Evert den Hartog.

Het Radio 2 Gala van het Nederlandse Lied is één van de hoogtepunten van het Weekeinde van het Nederlandse Lied. Tijdens dit weekeinde, 16 tot en met 18 maart 2007, wordt op Radio 2 uitsluitend Nederlandstalige muziek gedraaid.

De prijs zal worden uitgereikt tijdens het Radio 2 Gala op 18 maart in waarschijnlijk, Theater Carré in Amsterdam. Diverse bekende artiesten brengen dan een hommage aan Peter Koelewijn door liedjes van zijn hand te brengen, samen met het Metropole Orkest. Vanaf januari zijn daarvoor kaarten te bestellen. Alles daarover vanaf die tijd op www.radio2.nl
Persmateriaal aanvulling:

Songteksten aanvulling:

Terug naar boven

[ Home | Nieuws | Biografie | Discografie | Media | Awards | Songteksten | Fotoalbum | Video | Service | Contact ]

© | Colofon | Gebruiksvoorwaarden