Peter Koelewijn Official website

Singles van 1960 t/m 1969
<< terug naar het overzicht

titel jaar label hitparade
Zweer bij de knop van de deur
Jij kost mij teveel money
1963 Decca AT 10032  
Een uitstapje van Peter Koelewijn met het Eindhovense dixyland orkest The Savoy Jazzmen.

Peter was leerling-journalist bij het Eindhovens Dagblad en hield zich soms op in café De Poort van Kleef waar de Eindhovense Jazz Sociëteit hun avonden met bekende nationale en internationale Jazz-coryfeeën hielden. Daar speelden ook dixyland bandjes en Koelewijn had vaak deze muziek horen spelen op feestavonden van het Gemeentelijk Lyceum waar hij de HBS opleiding volgde. Trouwens, dixyland was redelijk populair gezien de hits van bands als Chris Barber (“Ice cream”), Pappa Bue´s Viking Jazz Band (“Schlafe mein Prinzchen”) en Mr. Acker Bilk en ook Kenny Ball & his Jazzmen (“Midnight in Moscow” en “I still love you all”) én niet te vergeten de Nederlandse bands The Dutch Swing College en The New Orleans Syncopaters. Peter schreef de twee liedjes van de plaat, “Zweer bij de knop van de deur” en “Jij kost mij teveel money”. De plaat werd een bescheiden hitje. Hij nam in 1975 dezelfde liedjes nóg eens op met Ome Jan en de Haeghse Blufband en die bereikte er de 27ste plaats van de top 40 mee.

Als journalist van het Eindhovens Dagblad maakte Koelewijn een verslag van elke grote avond van de Eindhovense Jazz Sociëteit in De Poort van Kleef. Dat was vrijwilligerswerk want voor de krant zelf hoefde dat niet. Maar af en toe kon hij niet of sprak de gastspeler hem niet aan en dan liet hij verstek gaan. Om toch de Sociëteit ter wille te zijn, ging hij aan het eind van de avond naar de zaal, waar vaak nog heel wat mensen bleven plakken en zocht dan bestuurslid Henk Coolen op. Peter begon dan meestal met “´t Was me het avondje wel” en dan begon Henk, die door de drukte niet wist dat Koelewijn er niet was geweest, te vertellen over hoe de avond was verlopen en wat de kwaliteit van het gebodene was geweest. Daarop ging de journalist naar de redactie, schreef op wat Henk had verteld en leverde dat in. De volgende dag had de Eindhovense Jazz Sociëteit een mooi groot verslag van de afgelopen avond in de krant.

Tot op een keer Peter ergens anders moest zijn terwijl een Amerikaanse grootheid in de Poort van Kleef optrad. Aan het eind van de avond stapte hij de zaal binnen, verbaasde zich er over dat het nog stampvol en meldde zich bij Coolen, die op z´n normale plekje aan de bar stond.

Hij begon met het gebruikelijke “´t Was me het avondje wel” en hoorde de jazz-liefhebber antwoorden “nou, opzienbarend was het niet”. Peter, die aan de grote naam uit Amerika dacht, begon weer met “dat moet toch wel een beetje genieten geweest zijn”, wat Henk ontkende en zo ontspon zich een z.g. “langs elkaar heen” gesprek totdat Henk ineens vroeg: “Zeg, over wie heb jij ´t eigenlijk”. “Over die Amerikaan natuurlijk”, antwoordde de ander. Even was het stil, toen met een verhelderende blik in zijn ogen, kwam Coolen bedachtzaam: “Hé, nou begin ik sommige dingen te begrijpen. Jij wás hier vanavond niet. Nou, we zitten hier nog met z´n allen op die Amerikaan te wachten die nog uit de Jazz Sociëteit van Tilburg moet komen !”

Deemoedig boog Koelewijn het hoofd, biechtte alles op en zei dat hij voortaan z´n eigen bevindingen zou neerschrijven maar dat dat wel inhield dat, als hij elders moest zijn, er niets over de Sociëteit in de krant kwam. “Ik dacht al”, lachte Henk “die Peter Koelewijn heeft precies dezelfde smaak als ik. Het was net of ikzelf die stukjes had geschreven ! Maar in het belang van de Sociëteit moeten we gewoon op dezelfde voet doorgaan, want die stukjes in de krant kunnen we niet missen. Laat mij maar het verslagje schrijven, dan kom jij ´t aan het eind van de avond ophalen en zorg jij dat ´t in de krant komt”.

Dat is dus zo gegaan totdat Peter een jaar later de krant verliet. “Ik weet een heel goede jazz-muziek recencent”, liet hij bij zijn afscheid de hoofdredactie weten. Vanaf dat moment werkte Henk Coolen officieel voor het Eindhovens Dagblad.

Terug naar boven

[ Home | Nieuws | Biografie | Discografie | Media | Awards | Songteksten | Fotoalbum | Video | Service | Contact ]

© | Colofon | Gebruiksvoorwaarden