Peter Koelewijn Official website

Singles van 1970 t/m 1979
<< terug naar het overzicht
titel jaar label hitparade
Angeline (ma blonde sexmachine)
Tout le monde en haut, tout le monde en bas
1973 Philips 6012374  
Franse versie voor Wallonië

Jacques Verdonck van de Radio Luxemburg muziekuitgeverij in Brussel en producer van o.a. Art Sullivan (zie Kiki & Pearly) kende Peter Koelewijn van de tijd dat die nog disc-jockey was bij “Big L”, Luxemburg. Jacques wilde een Franstalige versie met Peter Koelewijn opnemen voor Wallonië want hij zag er een hit in. Hij liet de tekst schrijven door een belangrijke DJ (die ook de hitparade samenstelde)van de RTBF , de Franstalige tegenhanger van de RTB. “Binnen zes weken staat die plaat op de eerste plaats in Wallonië”, beloofde Jacques, maar Peter vond dat maar snoeverij omdat hij in Nederland zoiets nooit wilde of kon voorspellen. Maar toch kwam uit wat Verdonck had gezegd en daar begreep Koelewijn geen barst van totdat hij in het kantoor van de producer/uitgever een verhelderende seance bijwoonde.

Peter kwam daar binnen op het moment dat Jacques in vergadering was: vóór zijn bureau zaten een stuk of vier mannen die aan de Nederlander werden voorgesteld en die disc-jockeys van het radiostation RTBF bleken te zijn. Eén daarvan herkende de zanger als de tekstschrijver die bij hem in de studio was geweest voor de Franse uitspraak. Het gesprek ging over een nieuwe productie van Jacques. “Als jij hem nou dinsdag om twee uur draait”, hoorde de verbaasde Peter Jacques zeggen tegen een van de gasten en tegen een tweede “en jij woensdag om drie uur, dan kan jij ´m” en hij wees naar de derde DJ “mooi meenemen op donderdag om elf uur”. En zo ging dat even door. “Heb je ´t nou begrepen?”, vroeg Jacques aan de Hollandse artiest toen iedereen weg was, “dat moet jij nou óók in Nederland doen”. Peter wist, jaloers, dat hij daaraan in Nederland nóóit hoefde te beginnen….

Philips Frankrijk bracht de Franstalige “Angeline” ook uit. Peter Koelewijn zou daarvoor een dag promotie doen in Parijs bij de twee zenders RTL en Europe 1. Zijn vriend Ton v.d. Bremer (die later een groot internationaal muziekbedrijf, Toco, uit de grond stampte) ging mee. In die tijd werd af en toe een blowtje gerookt door Peter en zijn vrienden en in Nederland stelde dat niets voor maar in andere landen was het in bezit hebben van hasj andere koek.

Vlak vóór de Franse grens deelde Ton, die reed, laconiek mee dat hij een brokje Libanon bij zich had “voor moeilijke tijden”. Koelewijn schrok zich rot. “Ben je bedonderd, Ton”, riep hij “flikker die zooi het raam uit. Anders zijn we dadelijk bij de Franse douane nog de klos!” Mopperend deed v.d. Bremer wat hem gevraagd werd. Bij de grens mochten de twee, zonder te hoeven stoppen, doorrijden. Na een paar honderd meter ging Ton op de rem staan. “Wat doe je”, vroeg de artiest. “Terugrijden natuurlijk om dat brokje Libanon te zoeken”, kreeg hij als antwoord. Ze hebben dat uiteindelijk toch maar niet gedaan.

Terug naar boven

[ Home | Nieuws | Biografie | Discografie | Media | Awards | Songteksten | Fotoalbum | Video | Service | Contact ]

© | Colofon | Gebruiksvoorwaarden