Peter Koelewijn Official website

Singles van 1960 t/m 1969
<< terug naar het overzicht

titel jaar label hitparade
Kom van dat dak af
De hele stad is gek en dol
1960 Imperial HI 1025 1
Hoes latere rerelease. Platenmaatschappijen brachten begin jaren zestig zelden fotohoezen uit.

Aan Peter Koelewijn is vaak gevraagd hoe hij op die titel is gekomen. Volgens hem kwam dat door zijn broers. Die hadden, als opgeschoten jongens, de leukigheid om op straat ineens hardop “Hé !” te roepen. Als dan iemand vóór hen om zag, keken zij naar boven of er iets interessants op de daken te zien was. Die simpele voor de gekhouderij is de kleine Peter kennelijk bij gebleven.

Al vroeg was de Eindhovenaar met muziek bezig. Er was maar weinig popmuziek op de radio. “Pop” was b.v. in Nederland, in het begin van de jaren vijftig, de muziek van The Chico´s (cowboyliedjes), The Kilima Hawaiins (Hawaiin muziek), Eddy Christiani en Annie de Reuver en internationaal Guy Mitchell, Rosemary Cloony en Frankie Laine. Eind jaren vijftig begon radio-producer Co de Kloet met het immens populaire eerste tienerprogramma “Tijd voor Teenagers”, één uur in de week, vrijdags van vijf tot zes. Voor de rest moest men uitwijken naar internationale zenders als Radio Luxemburg en het Amerikaanse legerstation American Forces Network (AFN).

In die sfeer luisterde Peter Koelewijn in Eindhoven, later met zijn vrienden Harry en Frans van Hoof naar de geldende popmuziek. Op zijn twaalfde had Peter een goedkope gitaar gekregen. Toen hij op zolder daarmee zó ingespannen aan het spelen was dat hij zijn moeder niet hoorde die hem dringend nodig had, sloeg zij woedend het instrument aan stukken.

Een paar maanden later kreeg hij voor zijn verjaardag een electrische gitaar. Als versterker gebruikte hij een oude radio. Met Harry, als accordeonist en Frans als drummer begon het musiceren. Op de MULO kwam hij gitarist Charles Jansen tegen en zo speelden de vier op een paar schoolfeestjes. Op dezelfde MULO zat ook Anneke Grönloh en af en toe deed zij mee als zangeres. De band kreeg pas zijn definitieve vorm in 1958 toen drummer Peter v.d. Voort de plaats innam van Frans, saxofonist Claus Buchholz er bij kwam en Harry de accordeon inruilde voor de piano. Inmiddels was Peter na zijn eind-examen MULO naar het Gemeentelijk Lyceum Eindhoven (GLE) om de HBS te volgen. Ze speelden in zaal Plaza (voormalig Astoria, waar Peter de Tielman Brothers had gezien) en toen daar op een avond plotseling een politiecontrôle kwam om te checken of de aanwezigen wel 18 (!) waren, werd ook Harry van Hoof te jong bevonden (hij was pas zestien) en naar huis gestuurd. Niet lang daarna verhuisde de band naar zaal De Drie Zwaantjes en speelde Harry toch weer stiekem mee. In die zaal werden later de eerste hits gerepeteerd.

Charles Jansen heeft de naam The Rockets bedacht. Eerst had men een veel langere naam in gedachten met “Rockets” er in, maar toen Jansen dat op zijn versterker wilde schilderen, pasten al die letters daar niet op. Hij bleef steken bij Rockets en zo bleef het. De band besloot aan talentenjachten mee te gaan doen maar die leverden niets op. Goede kennis Toon Wagemans besloot daarom met een bandje met daarop de Koelewijn liedjes “De hele stad is gek en dol” en “Jenny” naar platenmaatschappij Bovema (EMI) in Heemstede te gaan. Die nodigde de band uit om een proefopname te maken. Aangezien Peter en zijn Rockets, zoals de officiële naam inmiddels luidde, niet over vervoer beschikte, ging men per trein, mét alle spullen en met een paar vriendinnen die mee moesten helpen met sjouwen, naar Heemstede. Een paar dagen er voor had Peter Koelewijn “Kom van dat dak af geschreven” en nam het nieuwe liedje in de trein door met de boys.

Bij Bovema in Heemstede moeten ze eind 1959 hun ogen hebben uitgekeken toen daar de stoet vanaf het station met alle instrumenten en versterkers (omgebouwde radio´s!) hun straat in kwam lopen! In de studio werden drie liedjes, geschreven door Peter, opgenomen: “De hele stad is gek en dol”, “Jenny” en het net ingestudeerde “Kom van dat dak af”. Aangezien men maar een éénsporige recorder had, moest tegelijk gezongen en gespeeld worden: dus alles in één keer op de tape. Technicus was Ger Hali. Tijdens het spelen brak plotseling de hals van Peter´s gitaar. Met veel kunst en vliegwerk werd het instrument weer gerepareerd maar dat nam zoveel tijd in beslag, dat Ger bedenkelijk begon te kijken. “Die opname gaat véél te lang duren”, mopperde hij, gewend als hij was aan sessies van hooguit een uur. De recording-tijd van de drie nummers nam uiteindelijk wel drie uur in beslag…!

De tape bleef nog een tijdje op de plank liggen, omdat men er bij Bovema niet veel in zag, tot Co de Kloet van Tijd voor Teenagers toevallig de opname te horen kreeg. “Uitbrengen”, adviseerde hij met gezaghebbende stem. Toen hij “Kom van dat dak af” met de B-kant “De hele stad is gek en dol” in handen kreeg, programmeerde hij “Kom van dat dak af” in het begin en aan het eind van Tijd voor Teenagers en liet in het midden DJ Dick Duster (later nam Herman Stok het disc-jockey werk over) een interview doen met zanger Peter Koelewijn. Na die uitzending explodeerde de plaat. “Kom van dat dak af” werd de Nederlandstalige sensatie van dat moment en bleek tevens later hét Nederlandstalige rock ´roll liedje aller tijden te zijn. Peter Koelewijn kreeg daarmee het stempel “De Godfather van de Nederlandstalige Rock & Roll”.

Ook in België werd het nummer een no 1 hit en het liedje is in diverse landen gecovered. Uniek is, dat “Kom van dat dak af” vier maal opnieuw is opgenomen door Peter Koelewijn (in 1959, in 1971, in 1981 “live” versie en in 1989 de “rap” versie met DJ Sven en Miker G) en ook vier maal een hit is geworden. Net vóór de release van de eerste versie, deden Peter en zijn Rockets toch maar weer eens mee aan “Het Cabaret der Onbekenden”, een grote talentenjacht in Carlton in Eindhoven. Anneke Grönloh werd eerste, Peter en zijn orkest tweede.


Kom van dat dak af: het echte verhaal over het ontstaan.
Reconstructie door Jan Roeleven voor de NPS, uitgezonden op 31-12-2009 in Top 2000 a GoGo. Met de originele Peter & zijn Rockets: Peter Koelewijn, Harry van Hoof, Charles Jansen; Claus Buchholz, Peter v.d. Voort, Arnold Bagen én ontdekker Toon Wagemans.

Contract

Terug naar boven

[ Home | Nieuws | Biografie | Discografie | Media | Awards | Songteksten | Fotoalbum | Video | Service | Contact ]

© | Colofon | Gebruiksvoorwaarden