Peter Koelewijn Official website

Albums van 1970 t/m 1979
<< terug naar het overzicht | Klik op een afbeelding voor een vergroting

hoes titel jaar label hitparade
Beste van Peter en zijn Rockets 1972 Philips 6640050  
A kant
* Kom van dat dak af (Nieuwe, tweede versie)
* Rock and roll groupie
* Marijke (Tweede versie) (Nieuwe, tweede versie)
* 24.00 kussen
* Doe maar net alsof
* Speel die dans

B kant
* De hele stad is gek en dol (Nieuwe, tweede versie)
* Conny
* Mij oh mij
* Ga Peter ga
* Hela
* Laat me los
* Veertig rovers


Peter Koelewijn nam in 1971, met veel succes, voor de tweede keer “Kom van dat dak af” op tegelijk met een handvol nieuwe rock ´n roll songs en remakes van “Marijke” en “De hele stad is gek en dol”. De nieuwe liedjes waren “Mij oh mij”, “Connie”, “Hela” en “Rock and Roll Groupie”. De opnamen waren in de bekende GTB Studio in Den Haag met Eric Bakker als technicus. Die studio was gevestigd in een chique straat, waarin ook een paar ambassades waren gevestigd. Eric´s vader was er begonnen en zijn zoon had het, voor die tijd, vervolmaakt. Er zat een sound in die studio en een know-how bij de technicus, die je nergens anders aantrof. Bijna alle bekende Nederlandse artiesten en bands hebben daar opgenomen.

Eind jaren zestig en begin jaren zeventig was Peter daar heel vaak. Hij bereidde zijn produkties bijna altijd goed voor en hield van opschieten. Toen de studio Fl. 180,- per uur ging kosten, zei Eric wel eens voor de grap: “Peer, zal ik eens even een mop vertellen van drie gulden per minuut ?” De producer wist bijna niets af van technische zaken, hij vertrouwde volledig op zijn muzikaal gevoel en zijn commercieel instinct. “Ik weet wát je met een studio kan doen maar niet hóe. Daar heb ik een technicus voor”, placht hij te zeggen. Maar hij was wel een beetje jaloers toen hij een keer de GTB instapte en hij collega-producer Jaap Eggermont onder de mengtafel zag liggen, die met een soldeerbout wat verbindingen aanbracht.

“De beste van Peter en zijn Rockets” leverde een paar bijzondere tracks op. Na “Kom van dat dak af” werd “Mij oh mij” een hit (Alarmschijf bij Veronica) en “Hela” werd de titel die Muziekkrant Oor later bij een speciale editie bijsloot. Naast de bovengenoemde titels werd de LP opgevuld met een paar jaar eerder opgenomen tracks. Bijzonder is dat Ad Visser, later de presentator van het TV programma Toppop, in die tijd labelmanager was bij Philips. Hij begeleidde de release van deze LP en zocht de dia´s uit voor de hoes. Op die hoes is rechts van Peter gitarist Polle Eduard gezien. De dia is tijdens een TV uitzending genomen.
Peter Koelewijn en anderen
Koelewijn behoeft geen krans (LP)
1974 Philips 6343239 31
A kant
* Prima Donna - Peter en zijn Rockets
* Moeder ik ben zo bang - Ria Valk
* Honkie Tonkie Pianissie - Nico Haak
* Voulez-Vous (Yes I do I love you) - Bonnie St. Claire & Unit Gloria
* Mamma weet wat goed is, mamma weet wat slecht is - Ronnie Tober
* Wat jij kan doe ik beter - Ria Valk & Peter Koelewijn

B kant
* Angeline - Peter en zijn Rockets
* España Mañana - Ciska Peters
* Mamma mia (everytime I see ye) - Left Side
* Oei, oei, oei (dat was me weer een loei) - Twee Pinten
* Rock and roll drummer - The Rockets
* Aan het einde van de regenboog - Tony Berk

In 1974 draaide Peter Koelewijn als artiest, producer en liedjesschrijver op volle toeren. Hij had al een groot aantal hits gemaakt met zichzelf en met een hele hoop andere artiesten en de hit-machine ging maar door. Dat was voor radio- en TV omroep de TROS in 1974 aanleiding om een TV-special aan het fenomeen en al zijn artiesten te wijden. En dat kon natuurlijk alleen maar gedaan worden in het vissersdorp aan het IJsselmeer, Spakenburg, waar uiteindelijk alle Koelewijns, of hun voorvaderen, vandaan kwamen. De special werd aan de haven opgenomen. Peter was er op tijd, maar was nog lang niet aan de beurt, dus ging hij even een Berenburger halen in het beroemde café-restaurant De Mandemaker. Dat liep een beetje uit de hand. Hij moest té lang wachten en hij kreeg té vaak een Berenburgertje. Lichtelijk aangeschoten stond hij veel later op de bühne. Af en toe begon hij zelfs een beetje te wankelen, maar iedereen dacht dat dat echte rock ´n roll bewegingen waren.

“Het was maar goed dat het zingen playback was”, bekende hij na afloop van de succesvolle opnamedag “want halverwege het duet met Ria Valk “Wat jij kan doe ik beter”, was ik volledig de tekst kwijt. Drinken onder een opname doe ik nóóit meer…!”
Een heel gelukkig kerstfeest
1975 Philips 9299922 41
(Met Bonnie St. Claire, Ronnie Tober, Ciska Peters,
Nico Haak, willeke Alberti, Harmen Veerman,
Ome Jan en Peter Koelewijn)


• Een heel gelukkig kerstfeest (Alle artiesten)
• Ik ben met kerstmis thuis (Nico Haak)
• Geef mij je hand (Ciska Peters)
• White Christmas (Ronnie Tober)
• Jingle bells (Bonnie St. Claire)
• Laat het altijd vrede zijn (Peter Koelewijn)

• Mijn droom (Bonnie St. Claire)
• Rudolph the red nosed reindeer (Harmen Veerman)
• De drie klokken (Ciska Peters)
• Allemaal voorbij (Nico Haak)
• Kling klokjes klingelingeling (Willeke Alberti)
• Kleine ster (Ronnie Tober)


Het grote en snelle succes van de single Een heel gelukkig kerstfeest maakte dat er
vraag kwam naar een LP van de groep artiesten. Aangezien er maar weinig tijd was om die te maken (kerstmis stond al zowat voor de deur), haalde producer Peter Koelewijn links en rechts wat orkestbanden tevoorschijn of dook in het archief om bestaande kerstliedjes te zoeken
(zoals het liedje van Willeke Alberti) die de artiesten al eerder hadden opgenomen.
In een paar dagen was de LP klaar en op de markt. En bereikte nog de 41ste plaats in de
LP hitparade.

De beste van Peter en zijn Rockets (deel 2) 1976 Philips 6440952  
A kant
* Angeline (m´n blonde sexmachine)
* De Wolf
* Janus
* Veronica Sorry
* Koekie met dat blauwwitte vest
* Flirt
B kant
* Robbie
* Allemaal omhoog, allemaal omlaag
* Jenny
* Prima Donna
* Millie
* Drink er een van mij
* Rock & Roll drummer


Na het succes van “De beste van Peter en zijn Rockets” deel 1 in 1972, vond Phonogram het vier jaar later tijd worden voor een deel 2. Inmiddels hadden Peter Koelewijn en zijn band een aantal single-hits gemaakt en die konden mooi op zo´n verzamel-album.

De hoes is opgenomen tijdens de Peter zijn Rockets special “Nederpopzien” die de VARA opnam. Pianist Jaap Dekker en saxofonist Bertus Borgers waren daarin special guests. De Rockets bestonden toen uit gitarist Janus Toethuis, solo-gitarist Ad Damen, bassist Nol Passon en drummer Frans Meijer.
Zing je moers taal 1976 Philips 6810943  
Peter Koelewijn zingt daarop het nummer “Pepetuum mobile” Tekst van Hans Dorrestijn, muziek Peter Koelewijn. Speciaal projekt met diverse Nederlandse artiesten die teksten zingen van bekende dichters. Dit ter gelegenheid van de Boekenweek 1976.

Het project was bedacht door Ad Visser, presentator van Toppop.
Het beste in mij is niet goed genoeg voor jou 1977 Philips 6413100 13
A kant
* Dan een mooie huid alleen
* KL 204 (Als ik God was)
* Zie je
* Je wordt ouder papa
* Is dit alles

B kant
* Ik kan je missen
* Hotel Faro (De eenzame drinker en de ijskoude dame)
* Ik denk dat ik niet lang meer te leven heb
* Het beste in mij is niet goed genoeg voor jou


Bijna algemeen wordt erkend dat de Peter Koelewijn LP “Het beste in mij is niet goed genoeg voor jou” de Nederlandstalige popmuziek een nieuwe volwassenere dimensie heeft gegeven. Hoewel geniale auteurs/artiesten als Boudewijn de Groot (met tekstschrijver Lennaert Nijgh) en Robert Long fantastische liedjes hadden geschreven en opgenomen, werd het werk van Peter meer echte popmuziek bevonden. “KL 204 (als ik God was)” wordt zelfs een klassieker genoemd.

Voor het opnemen van deze LP, waarop gespeeld werd door muzikanten als drummer Louis Debij, bassist Jan Hollestelle, gitaristen Hans Hollestelle en Lex Bolderdijk (die ook de mandolinepartijen voor zijn rekening nam), organist Hans Jansen en pianist Harry van Hoof (die ook de arrangementen schreef) deed Peter Koelewijn iets ongekends. In ieder geval voor die tijd. Hij huurde een week lang het Intersound Studiootje van Ad van Olm in Soest af en repeteerde daar met de muzikanten alle songs. Daarom klonk de plaat ook alsof er een band op speelde die al jaren met elkaar aan het toeren was, terwijl het allemaal studiomuzikanten waren. Uiteindelijk werd de LP opgenomen in de Phonogram Studio in de Hilversumse Honingstraat met als technicus John v.d. Houten.

In een paar liedjes is een koortje te horen. Dat waren Bonnie St. Claire en Saskia (van Saskia & Serge). Die stemmen mengden zó goed, dat niet eens gedubbeld hoefde te worden. Verder werkten o.a. mee: Lucas Jansen (Fiddel), Jan Vennik (saxofoon), John Lagrand (mondorgel) en een strijkerssektie onder leiding van Benny Behr.

Vriend Nico Haak was amateurfotograaf en Peter wilde dat Nico de dia voor de hoes zou maken. Zij hebben samen een hele dag rondgezworven en overal foto´s gemaakt. Die waren allemaal niet te gebruiken, bleek later. Aan het eind van de dag kwam het tweetal bij Kasteel Groeneveld in Baarn terecht en daar schoot Nico voor de grap nog wat kiekjes van Peter, die bij de vijver zat. Dat was precies de sfeer die nodig was voor de hoes. Hennie Budie van Veronica maakte een paar maanden later een TV special met muziek van de LP. Hij wilde als begin een shot van Peter op precies dezelfde plek als waar Nico de hoesfoto had genomen, zodat hij een seconde later die hoes tot leven kon laten komen als Peter opstond. De zanger ging op dezelfde plek zitten en Budie stelde de TV-camera op dezelfde plaats op waar Nico had gestaan. Na een uurtje kwam Hennie naar Peter en zei wanhopig: “Ik begrijp er niets van. Ik krijg het beeld niet gelijk met de hoes terwijl ik op precies dezelfde plaats sta als waar Haak zich bevond”. Na nog een uur was hij er achter. Het water van de vijver was twintig centimeter gezakt…

Uiteindelijk lukte het Budie toch om de openingsshot perfect te krijgen. Hij liet ook nog Willeke van Ammelrooij, die een opleiding volgde als regisseuse, het liedje “Ik kan je missen” regisseren.

Terug naar boven

[ Home | Nieuws | Biografie | Discografie | Media | Awards | Songteksten | Fotoalbum | Video | Service | Contact ]

© | Colofon | Gebruiksvoorwaarden