Peter Koelewijn Official website

Singles van 1970 t/m 1979
<< terug naar het overzicht
titel jaar label hitparade
Angelina (Du blonde Sexmaschine)
Alle Hände hoch
1973 Polydor 2040113  
Duitse versie

Ook Duitsland ging voor een Duitse versie van “Angeline”, al veranderden ze de naam om onbegrijpelijke redenen in “Angelina” en “Rockets” in “Rockers”. Toen Peter gevraagd werd om promotie te doen bij de oosterburen en hem gevraagd werd of hij een goed gesprek kon voeren in het Duits, antwoordde hij “In het Duits vloeiend. In het Frans liep het op een drama uit”.

Toen hij zijn Franstalige single in Parijs bij radiostation RTL ging promoten, was dat ten tijde van de “autoloze zondag” in Nederland. een bijzonderheid in Europa.

Koelewijn had van tevoren met de “plugger” (promotieman) van de platenmaatschappij daar afgesproken dat hij geen interviews in het Frans zou doen. “Die taal spreek en versta ik als er heel langzaam en duidelijk gesproken wordt”, vertrouwde hij de plugger toe. “Dat zal hier wel niet het geval zijn, dus óf we praten in het Engels óf ik zing alleen maar”. Hij zou “Angeline” op de orkestband inzingen. Dat sprak de promotieman af met de presentator van het programma, een pedant mannetje. Het was een live programma met publiek en in de zaal zaten ook Peter´s vriend en chauffeur Ton v.d. Bremer en producer/uitgever Jacques Verdonck en diens artiest Art Sullivan.

Toen de Nederlandse zanger werd aangekondigd en hij de bühne op stapte, kwam de presentator op hem af en begon hem in rap Frans toe te spreken. Peter´s HBS-Frans maakte dat hij begreep dat de ander van hem wilde weten hoe dat nou zat, met die autoloze zondag in Nederland. Dat was al moeilijk om het in zijn eigen taal uit te leggen, laat staan in het Frans. “Pardon?”, stamelde de artiest, terwijl het zweet hem uitbrak. Weer begon de presentator, nu sjagerijnig, in het Frans tegen een hulpeloze Koelewijn te ratelen over die autoloze zondag. Opeens bemoeide zangeres Rika Zarai, die ook een van de gasten was, zich er mee en zei tegen de man. “Laat die jongen nou gewoon zingen. Je ziet toch dat hij dat niet kan uitleggen”.

Gepikeerd kondigde de radioman Peter en de titel die hij ging zingen aan. Maar dat kwam volledig onverwacht voor de man die het geluid moest bedienen en de tape moest starten. Van schrik liet hij wel de tape draaien, maar vergat de volumeknop open te zetten. Na een paar seconden herstelde hij dat, maar inmiddels was de intro van “Angeline” voorbij en had Peter geen idéé waar hij moest beginnen, hij had geen enkel houvast. Hij keek nerveus de zaal in en riep vertwijfeld, terwijl de ritmeband doorliep: “Is everybody happy?”. Maar van Engels had het Franse publiek weer geen kaas gegeten, dus kwam er geen reactie. “Est toutes le monde heureux?”, probeerde hij in zijn beste school-Frans. Hij zag alleen maar een stomverbaasd publiek, maar hoorde wel Ton, Jacques en Art boven alles uit in lachen uitbarsten. Gelukkig kwam inmiddels het hem bekende refrein voorbij en wist hij de song tot een goed eind te brengen. “Dit doe ik nóóit meer”, brieste de rock ´n roll zanger later, toen z´n benen niet meer trilden…

Terug naar boven

[ Home | Nieuws | Biografie | Discografie | Media | Awards | Songteksten | Fotoalbum | Video | Service | Contact ]

© | Colofon | Gebruiksvoorwaarden