Peter Koelewijn Official website

Singles van 1980 t/m 1989
<< terug naar het overzicht | Klik op een afbeelding voor een vergroting

hoes titel jaar label hitparade
Bonnie
Meine Disco Roller Braut
1980 Philips 6017035  
Duitse versie

Platenmaatschappij Philips in Duitsland wilde een versie in de taal van de oosterburen. Het werd een heel klein succesje.
Klap maar in je handen (live)
De Wolf
1981 Philips 6017185 4
“Klap maar in je handen” was de eerste single van de LP “Peter Live”, die hij samen met de vernieuwde Rockets opnam (zie Album discografie). Dit nummer was bijna niet op plaat verschenen, omdat het bijna niet gebracht kon worden door toedoen van de roadmanagers van de band The Straycats.

Eind 1980 nodigde Veronica Peter Koelewijn uit om met zijn Rockets, waarmee hij al weer een jaar optrad, live een medley van zijn grootste hits te komen spelen in een TV uitzending vanuit een discotheek in Amsterdam. Dat ging helemaal mis omdat alle microfoons uitvielen, behalve die van zanger Peter. Toen die later de video terug zag van dat gebeuren, hoorde hij alleen maar een vocalist die met een bandje optrad dat in een kelder leek te spelen. Het klonk dramatisch. Lex Harding, TV baas van Veronica vond dat ook en bood Peter Koelewijn een herkansing aan tijdens één van de bekende Countdown concerten. Peter en zijn Rockets zouden spelen in het voorprogramma van de Straycats in de Merwedehal in Dordrecht. De nieuwe Rockets bestonden uit drummer Theo Welts, bassist Pim Janssen, keyboards-speler Jacques v.d. Bulk, gitarist Wim Donkers en saxofonist Paul v.d. Voort-Maarschalk. Als gast-saxofonist deed Ad van Gulik mee.

Peter besloot dit concert op te laten nemen door vriend en collega producer Tom Peters. Speciaal voor dit concert had de zanger/componist het liedje “Klap maar in je handen” geschreven met allerlei ingrediënten die van een live gebeuren een happening konden maken. Het zou het perfecte toegiftnummer zijn. De show was een groot succes, het publiek deed geweldig mee en bij de laatste song, “Kom van dat dak af” natuurlijk, brak men bijna de hal af. Toen Peter en de band afscheid hadden genomen, gingen ze even de bühne af om op “We want more !” te wachten. Dat kwam dan ook massaal. Maar uit zijn ooghoeken zag Koelewijn de roadmanagers van de Straycats het toneel op schieten om de spullen van hun band klaar te zetten en om de drums en versterkers van de Rockets weg te halen. “Terug de bühne op !”, schreeuwde hij naar zijn muzikanten en rende zelf naar zijn microfoon die op een statief voor het voetlicht stond. Net op tijd. Want het bis-geroep nam al af omdat het publiek, bij het zien van het werk van die roadmanagers, geen toegift meer verwachtte. Peter en zijn Rockets brachten zo nog “Klap maar in je handen” en speelden die avond de Straycats volledig weg.
Klap maar in je handen (live)
Brigitte (Miss Sex-appeal)
     
12 inch versie

Hoewel Peter Koelewijn het Phonogram direkteur Willem Barents toch een beetje kwalijk nam dat die de zanger voor de Live dubbel LP officieel geen gouden plaat wilde geven (zie Album discografie Peter Koelewijn: “Peter live”), kon hij het toch goed vinden met de platenbaas. “Ik heb wel andere staatjes van belonen meegemaakt”, vertelde Barents de zanger/producer later onder een borreltje. In die tijd was de grootse man in de platenwereld Robert Stigwood, eigenaar van het RSO label waarop o.a. Eric Clapton en de BeeGees zaten én dat alle rechten bezat op de muziek van bestselling films als Greese en Saterdaynight Fever. Stigwood was multi miljonair.

Phonogram International bracht de platen van RSO (Robert Stigwood Organisation) uit en verdiende daarmee een fortuin. Grote man vfan Phonogram International was de Nederlander Coen Sonneveld. Die wilde iets leuks doen voor de showbusiness tycoon en organiseerde een feestje in een chique hotel waarbij ook alle belangrijke direkteuren van Phonogram vestigingen in de wereld werden uitgenodigd. “We stonden met z’n allen te wachten tot de heer Stigwood uit zijn suite wilde komen”, verhaalde Willem Barents. “Hij liet ons, volwassen mensen, onbeschoft in het ongewisse maar uiteindelijk daalde hij de trap af”. We wisten allemaal dat Coen Solleveld een verrassing voor hem had. Coen hield een toespraak waarin hij zijn dankbaarheid en genegenheid uitsprak en zei Stigwood dat hij een douceurtje voor hem had. Vervolgens haalde hij een envelop tevoorschijn en overhandigde die aan het feestvarken. Die mompelde wat en stak de envelop in zijn binnenzak, zonder te kijken wat er in zat. De hufter. Solleveld stond daar als aan de grond genageld en wij keken met z’n allen verbijsterd toe. Even later vertrok de man van RSO weer naar zijn suite”.

Peter Koelewijn zat te popelen van nieuwsgierigheid. “Maar wat zat er nou in die envelop, Willem ?”, riep hij bijna. Die zei zuchtend: “Een cheque van één miljoen dollar”.
Kom van dat dak af (live)
De hele stad is gek en dol (live)
1981 Philips 6017215 14
Derde (live)versie

De tweede single van de LP “Peter Live” (zie Album discografie). Voor de derde keer werd “Kom van dat dak af” een hit, nu in de live versie. Het is vaker voorgekomen dat een liedje diverse malen een hit werd, maar drie keer door dezelfde artiest is een bijzonderheid.

Peter Koelewijn had kort daarvoor samen met Ludo Voeten het Rocket Management in het leven geroepen. Toen Ludo, bij het succes van “Klap maar in je handen” begin 1981 vroeg, wat Peter aan optredens wilde gaan doen, zei die dat zijn compagnon gewoon kon gaan boeken. Twee weken later informeerde de zanger hoe het er mee stond. “Je zit dit jaar helemaal vol”, meldde Ludo. Dat betekende soms vier à vijf keer in de week tussen een uur en 1 ½ uur met de Rockets op de bühne staan in afgeladen zalen en feesttenten. Dat jaar was zó slopend, dat Peter Koelewijn zich voornam zoiets nooit meer te doen.

Bij een optreden in een kolkende zaal Dieka van de Kruusweg in Markelo ging gitarist Adje Trun door de hitte en benauwdheid tegen de grond. Ad leed aan suikerziekte maar hield ook van een borreltje, geen slimme combinatie natuurlijk. De band schrok zich een ongeluk en hield meteen op met spelen. “Is er hier een dokter in de zaal”, riep Peter vertwijfeld door de microfoon maar een oorverdovend gelach en applaus was zijn deel. Iedereen in de zaal dacht dat het een onderdeel van de act van de groep was! Het duurde een hele tijd voordat men in de gaten kreeg dat het ernst was. Gelukkig hielp een toegesnelde medicus de gitarist er weer snel bovenop.
Mij oh mij (live)
Brigitte (Miss Sex-appeal)
1981 Philips 6017244  
De derde single van “Peter Live” (zie Album discografie) was een overbodige.De rock klassieker “Kom van dat dak af” als live single releasen was goed verdedigbaar, maar hetzelfde proberen met “Mij oh mij” was een vergissing.
medley Rod Stewart songs Heroes of rock-Maggie May-Do ya think I´m sexy-Tonight´s the night-Sailing-Passion-Reason to believe-Hot legs 1981 Philips Rock 7  
Als Rock Heroes
Engels

Producer/technicus Jaap Eggermont, geholpen door Martin Duiser, had in 1981 een wereldhit gescoord met “Stars on 45”, een medley van Beatle-liedjes, gezongen door artiesten die precies de stemmen hadden van Ringo, Paul, John en George. “Waarom doe jij voor de grap ook niet zoiets met een Rod Stewart medley”, stelde producer Tom Peters aan Peter Koelewijn voor. Die had vaak genoeg moeten horen dat zijn stem veel op die van Stewart leek. “Draai ´t maar om”, zei Peter dan, quasi verongelijkt, “ik maakte mijn eerste plaat al toen Rod Stewart nog in korte broek buiten aan het knikkeren was”.

In co-produktie met Tom Peters en met arrangeur Jan Rietman zette Koelewijn toch een Rod Stewart medley op de plaat, wel onder de naam Rock Heroes. Het werd een bescheiden succes, maar de plaat werd wel in veel landen, tot in Japan, uitgebracht en in totaal kan men spreken van een commerciële bestseller.
medley Rod Stewart songs Heroes of rock-Maggie May-Do ya think I´m sexy-Tonight´s the night-Sailing-Passion-Reason to believe-Hot legs 1981 Mercury 6208056  
Als Rock Heroes
Duits
medley Rod Stewart songs Heroes of rock-Maggie May-Do ya think I´m sexy-Tonight´s the night-Sailing-Passion-Reason to believe-Hot legs 1981 Philips 7PP-43  
Als Rock Heroes
Japans
Zolang de motor loopt
De jackpot
1982 Philips 6017322 19
Na het gigantische succes van het live gebeuren besloot Peter Koelewijn, met de Rockets van “Peter live”, weer iets nieuws op te nemen. Pim Janssen had de band verlaten en Ad Trun was bas gaan spelen. Koelewijn schreef “Zolang de motor loopt”, een rock ´n roll nummer. De groep trad nog steeds veel op maar het hectische van het jaar daarvoor, was er af.
De tijger is los
Bonnie
1983 Philips 810498-7 27
Peter Koelewijn kocht voor de band een grote synthesizer, vooral om het tijgergebrul, dat in de plaat zit, op de bühne waar te kunnen maken. Een favoriete plaat van DJ Frits Spits.
Ik ben geen jo-jo
Prima Donna
1983 Philips 812196-7 Tip
Om “Ik ben geen Jo-Jo” een live idee te geven, haalde Peter Koelewijn een dertigtal leerlingen van het nabijgelegen Hilversumse Comenius College naar de Wisseloord Studio. Voor een live opname klonk de plaat te goed, te glad. Bij live opnamen gaat er altijd wel iets fout en aan deze schijf was te horen dat het geen echte live-opname was, hoewel het originele rock ´n roll nummer verder de pan uit swingde.
Een hete zomer
Teddy was een rocker
1983 Philips 814056-7 16
Een heel andere sfeer dan de platen daarvoor. Het liedje verhaalt het verlangen van een jong meisje (“zestien was ze maar net, toen de vakantie van school begon”) om op haar eigen benen te staan en alleen op vakantie te gaan. Het wordt een ramp omdat ze absoluut niet opgewassen is tegen de verdorven wereld waarin ze terecht komt en waarin ze uiteindelijk aan drugs ten onder gaat (“zestien was ze maar net, pas uit de kindermaat, toen haar vader haar eind september vond, was het te laat”).
Ik weet dat ik je nu al mis
Nimmer een klimmer
1983 Philips 814705-7  
Deze single kwam van de LP “Tutti Frutti” (zie Album discografie). De stem van Peter Koelewijn is hier wel erg rauw. Het liedje is een rustige ballade over een geliefde die het huis verlaat. Deze LP en ook dus deze single is het laatste wapenfeit op de plaat van Peter met de band. Hierna ging hij weer solo verder.
Speel die dans
Marijke
1983 Big Lift GGS 1004  
De productiemaatschappij Corduroy van Roy Beltman en Cor Aaftink brachten in 1983
deze titels opnieuw uit op één van hun labels: Big Lift. Opmerkelijk is dat Speel die dans,
dat nooit een echte hit is geweest maar wel een “sleeper” (een plaat die heel lang doorloopt
zonder de hitparade te halen) ook nog twintig jaar na de eerste release een veel gevraagd
liedje bleek te zijn.
De sprong in het duister
Klop ´t af
1984 RCA 27  
“De sprong in het duister” komt van de LP “Diep water” (zie Album discografie). Deze plaat kwam uit bij RCA en niet bij Phonogram (Philips) zoals al die andere opnamen jaren daarvoor.

Peter Koelewijn werd geïnspireerd door het Franse liedje “Les trois cloches” van Edith Piaf en La Compagnons de la Chanson. In zijn jeugd vond hij het verhaal over de rol van de kerkklok bij de geboorte, het trouwen en de dood in het Franse chanson intrigerend. Uitgaande van dezelfde levenscyclus schreef Peter zijn tekst, waarbij hij beschreef dat alles wat men in het leven begint, een sprong in het duister is.
De hond mist je
Het gaat nooit over
1984 RCA PB-40129  
Ook dit liedje komt van de LP “Diep water” (zie Album discografie). Opvallend is dat de verhalende teksten van Peter Koelewijn lang zijn. Dat was bij “De sprong in het duister “ zo, maar ook in liedjes als “Een hete zomer” en bijna al zijn songs op de LP “Het beste in mij is niet goed genoeg voor jou” (zie Album discografie) zoals “Je wordt ouder pappa” en “KL 204”.

“De hond mist je” duurt 4.36. “Ik kan dat niet anders”, verweerde Peter zich, toen men hem eens over de lengte van zijn liedjes aansprak. “Ik wil m´n verhaal vertellen en dat gaat niet altijd in drie minuten”. In deze tekst meldt hij aan zijn verdwenen geliefde hoe erg de hond haar mist, maar aan het eind komt zijn bekentenis, dat hij de hond steeds heeft genoemd om te laten weten dat hijzelf niet zonder haar kan.
Als het anker het houdt, wint het schip van de storm
Schat ik hou alleen van jou
1984 RCA PB-64018 Tip
Duet met Marga Bult

Op de LP “Diep water” (zie Album discografie) staan twee duetten met Marga Bult, voormalige lead-zangeres van de meisjesgroep Babe én inmiddels solo zangeres. Die twee liedjes staan allebei op deze single: “Als het anker het houdt (wint het schip van de storm)” en de B-kant “Schat ik hou alleen van jou”.
De loop van een geweer
Ik blijf jou steeds maar zien
1986 RCA PB-41135 Tip
Platenfirma K-tel wilde in 1986 een verzamelplaat uitbrengen met als titel “Het beste van Peter Koelewijn” (zie LP discografie). Ze vroegen aan de producer/zanger/componist of hij daarvoor een paar extra liedjes wilde schrijven en opnemen. Eén daarvan werd “De loop van een geweer”, waarin de tekstschrijver zijn afschuw en onbegrip verwoord bij dodelijk geweld tegen mensen, die zelf juist met anti-geweld en vrede bezig waren (Mahamat Ghandi, bisschop Roméro, Martin Luther King, Olaf Palme, John Lennon enz.). “ De loop van de zon, wordt door niemand bepaalt, noch de loop van het getij dat rijst en dat daalt, maar de loop van een leven, brak men af keer en keer, door de loop van een geweer. En de loop van de aarde, in het grote heelal, is zo vrij als de loop, van een beek naar het dal, maar de weg van de vrede, werd zo vaak geblokkeerd, door de loop van een geweer”.
Parlez-vous Francais ?
Pappa heeft nog wilde haren
1986 CNR 142228 Tip
Een vrolijke zomer single waarop Wim Donkers (de Rockets) op gitaar de solo partijen speelt.
Happy X-mas
Gelukkig kerstfeest
1988 CNR 142330-7 35
Artists for Ronald McDonald House

Producer Tommy Peters wilde, samen met een aantal Nederlandse artiesten, wat extra’s doen
voor het Ronald McDonald huis. Dit wilde dienen als logeerhuis voor de ouders van
ernstig zieke kinderen die in het toen nabijgelegen Emmakinderziekenhuis werden behandeld.
Later is het Emmaziekenhuis een onderdeel geworden van het Academisch Medisch
Centrum Zuid-Oost en het McDonald huis verhuisde mee.

De A kant van de plaat, die dat jaar een maand voor kerstmis uitkwam, is het beroemde
John Lennon/Yoko Ono liedje Happy X-mas (war is over), de B kant is de Nederlandse versie met een tekst van Peter Koelewijn: Gelukkig kerstfeest.
De volgende artiesten zijn op de single te horen: André van Duin, René Froger, George Baker,
Arne Jansen, Bonnie St. Claire, Corry Konings, Anny Schilder, De Havenzangers, Go Go 9,
The Sunstreams, Jack Jersey, Nico Haak, John Spencer, The Revelettes en Peter Koelewijn.
De plaat haalde de 35ste plaats in de hitparade.

Speel die dans
Angeline (m’n blonde sexmachine)
1988 Philips 6817064  
Herrelease van de twee hits uit het verleden. De foto op de hoes is in de jaren zestig
al tientallen keren gebruikt voor allerlei doeleinden als re-releases.
Kom van dat dak af
Get down the roof, kid
1989 CNR 145500-3 20
Vierde (rap) versie met Miker-G & DJ Sven

Voor de vierde keer werd de rock and roll klassieker “Kom van dat dak af” een hit in een uitvoering van Peter Koelewijn. Ditmaal met behulp van de twee rappers DJ Sven en Miker G, die een paar jaar daarvoor een Europese bestseller hadden met de rap-versie van het Madonna liedje “Holiday”. Waarschijnlijk is (nog) nergens ter wereld vertoond dat een liedje, door dezelfde zanger gezongen, vier keer in de hitparade kwam.

De opname werd gedaan in een studio in de kelder van de Wisseloord Studio met beginnende technicus Albert Hartwig, waarmee Peter al eens had samen gewerkt bij de productie van de Bam to Bam Bam single “(Like a) Locomotion”.

Peter, Sven en Miker G maakten ter plekke een Engelse tekst voor de B-kant, die als titel kreeg “Get down the roof kid”. Daardoor kon de plaat in diverse andere landen worden uitgebracht. Op de Philipijnen kwam de single zelfs in de top 10.
Get down the roof, kid
The Roof
1989 WEA 246792  
Duitse release
PK met Miker-G & DJ Sven

Terug naar boven

[ Home | Nieuws | Biografie | Discografie | Media | Awards | Songteksten | Fotoalbum | Video | Service | Contact ]

© | Colofon | Gebruiksvoorwaarden